Владимир Волошин предлагает Вам запомнить сайт «Христиане»
Вы хотите запомнить сайт «Христиане»?
Да Нет
×
Прогноз погоды

Славен Бог!

Барская икона Пресвятой Богородицы

развернуть

Барская икона Пресвятой Богородицы

Барская икона Пресвятой Богородицы

Празднование: 14 октября

Барская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой Богородицы

История

Бар­ская ико­на Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы – чти­мый об­раз из Бар­ско­го в честь По­кро­ва Бо­жи­ей Ма­те­ри жен­ско­го мо­на­сты­ря, рас­по­ло­жен­но­го в г. Ба­ре По­доль­ской епар­хии в Бе­ло­рус­ском По­ле­сье (совре­мен­ная Вин­ниц­кая обл., Укра­и­на). Го­род этот ис­пы­тал все бед­ствия вла­ды­че­ства ка­то­ли­че­ской Поль­ши в за­пад­ной Ру­си. Окон­ча­тель­ное при­со­еди­не­ние его к Рос­сии про­изо­шло в 1793 го­ду.

С дав­них вре­мен в Ба­ре су­ще­ство­вал муж­ской мо­на­стырь, при­над­ле­жав­ший неко­то­рое вре­мя уни­ат­ским мо­на­хам-ба­зи­ли­а­нам.

В опи­са­нии Бар­ско­го мо­на­сты­ря за 1723 год го­во­рит­ся, что в глав­ном ал­та­ре в вы­со­ком углуб­ле­нии есть об­раз Бо­го­ма­те­ри, дер­жа­щей на ле­вой ру­ке Бо­гом­ла­ден­ца Иису­са. Ико­на под се­реб­ря­ной тем­но-по­зо­ло­чен­ной ри­зой с дву­мя по­зо­ло­чен­ны­ми вен­ца­ми. Она на­зы­ва­ет­ся об­ра­зом Свя­той По­кро­вы. Во­круг нее крас­ный бал­да­хин с изо­бра­же­ни­я­ми двух ан­ге­лов, под­дер­жи­ва­ю­щих ко­ро­ну. Бла­го­дат­ные зна­ме­ния от свя­той ико­ны бы­ли из­вест­ны все­му юго-за­пад­но­му краю, и в честь Ее со­став­ле­на «Песнь Пре­свя­той Де­ве Бо­го­ро­ди­це, чу­до­твор­ной Ея иконе в Ба­ре-гра­де».

В 1837 го­ду Бар­ский мо­на­стырь был воз­вра­щен из унии в ло­но Пра­во­слав­ной Церк­ви. Мо­на­стырь еще на­зы­вал­ся По­кров­ской оби­те­лью в честь на­хо­дя­ще­го­ся там чу­до­твор­но­го об­ра­за Бо­го­ма­те­ри, имев­ше­го в то вре­мя очень ши­ро­кое по­чи­та­ние и празд­но­ва­ние ко­то­ро­му 1 ок­тяб­ря бы­ло уста­нов­ле­но в 1887 го­ду, ко­гда ис­пол­ни­лось пол­ве­ка со дня воз­вра­ще­ния Бар­ско­го мо­на­сты­ря пра­во­слав­ным.

В кон­це XVII – на­ча­ле XVIII в. с Бар­ской ико­ны был сде­лан спи­сок По­доль­ской ико­ны Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы. О том, ка­кое зна­че­ние имел этот об­раз Бо­го­ма­те­ри в судь­бах пра­во­сла­вия в По­доль­ском крае, крас­но­ре­чи­во го­во­рит сле­ду­ю­щее мо­лит­вен­ное об­ра­ще­ние к Пре­чи­стой Бо­го­ма­те­ри:

«При­и­ди­те, лю­дие рос­сий­стии, пре­слав­но и пра­во­слав­но убла­жим Пре­бла­го­сло­вен­ную и Пре­чи­стую Ма­рию Де­ву, в Ба­ре гра­де бла­го­дать Свою из­древ­ле вы­ну явив­шую, пра­во­слав­ные лю­ди По­доль­ския зем­ли от ага­рян и са­ра­цын сво­бо­див­шую, пра­во­слав­ную ве­ру в пле­не­нии ла­тин­стем со­хра­нив­шую. К ко­му убо при­бег­нем, аще не к Те­бе, Вла­ды­чи­це! Ко­му при­не­сем сле­зы и воз­ды­ха­ния, аще не к Те­бе, Пре­свя­тая Бо­го­ро­ди­це! Не има­мы бо иные по­мо­щи, не има­мы иные на­деж­ды, раз­ве Те­бе, Небес­ная Ца­ри­це, Де­во Пре­чи­стая, ле­стви­ца к небе­си, свя­тое вме­сти­ли­ще Сло­ва Бо­жия, при­бе­жи­ще вер­ным и из­бав­ле­ние, до­сто­я­нию Тво­е­му по­мощь и за­щи­ще­ние, скор­бя­щим по­да­тель­ни­це веч­но­го ра­до­ва­ния, ино­ков бо­го­муд­рых воз­ве­де­ние к гор­не­му цар­ствию. Ты бо, яко иму­щая дер­жа­ву непо­бе­ди­мую, злую дер­зость ла­тин­скую от­мсти­ла еси, ве­рою имя Твое все­х­валь­ное при­звав­ших от­цев на­ших спас­ла еси и по­кры­ла их свя­тым омо­фо­ром. Не от­вра­ти и ныне ра­бы Твоя тщи. Тя бо еди­ну на­деж­ду има­мы; из­ба­ви лю­ди Твоя прис­но и град и оби­тель, юже из­бра­ла еси Се­бе ме­стом про­яв­ле­ния бла­го­да­ти Тво­ея, и По­доль­скую зем­лю, и вся пра­во­слав­ныя хри­сти­а­ны от ис­ку­ше­ний, от па­губ­ных, ду­ше­вред­ных уче­ний, от неве­рия, раз­вра­ще­ния и по­ги­бе­ли веч­ныя, и от вся­ко­го лю­то­го об­сто­я­ния, и на­ве­тов вра­гов церк­ви Тво­ея пра­во­слав­ныя, и до ныне тай­но и неустан­но се­ю­щих сквер­ныя пле­ве­лы на доб­рой, от ве­ка пра­во­слав­ной ни­ве По­доль­ской; аще бо не Ты пред­сто­я­ла мо­ля­щи, кто бы из­ба­вил ве­ру от­цев на­ших от то­ли­ких бед, кто бы и нас со­хра­нил до ныне сво­бод­ных? Мы же пре­бла­го­му Тво­е­му за­ступ­ле­нию о нас ра­ду­ю­ще­ся, бла­годар­ствен­но да вос­пи­су­ем Ти и да зо­вем Ти: ра­дуй­ся, Неве­сто нене­вест­ная».

Бар­ская чу­до­твор­ная ико­на при­вле­ка­ла к се­бе мно­го­чис­лен­ные тол­пы бо­го­моль­цев – и пра­во­слав­ных, и ино­вер­ных. Ико­на на­хо­ди­лась в за­пре­столь­ной ни­ше, на ней был се­реб­ря­ный оклад со сле­да­ми по­зо­ло­ты и чер­ни. Об­раз очень древ­ний, ви­зан­тий­ский, хо­ро­шо со­хра­нив­шей­ся жи­во­пи­си.

В на­ча­ле XX ве­ка Бар­ская ико­на на­хо­ди­лась в ал­та­ре мо­на­стыр­ско­го хра­ма, в на­сто­я­щее вре­мя она на­хо­дит­ся в Одес­ской об­ла­сти (Укра­и­на). Под стро­и­тель­ство ча­сов­ни для чу­до­твор­но­го об­ра­за вы­де­лен зе­мель­ный уча­сток.

Барская икона Пресвятой Богородицы

Барская икона Пресвятой Богородицы

Барская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой Богородицы

Молитвы

Молитва первая

Богопрославленная, всемирно воспеваемая Госпоже Мати Вседержителева Богородице Марие! Приими нашу сию от полноты сердец любящих Тя, приносимую Тебе пред святою Твоею иконою молитву. Якоже до сего дне и часа милостиво покрывала еси вся люди, притекающия в храм сей, тако и в предняя благоспоспеши нам во всех делех и начинаниих наших, яже не возбраняют нашему вечному спасению. Ты веси немощь нашу, зриши скорби, нужды и смущения отовсюду находящия, но вся сия можеши единым токмо воззрением Твоим умирити, аще токмо восхощеши помощи нам. Вемы, яко грех ради наших несмы достойни милосердия Твоего, но Ты, Рождшая пришедшаго в мир грешники спасти, спаси и нас на всяк день и час согрешющих. Укрепи слабую волю и немощное произволение наше и оживотвори нас духом истиннаго покаяния. Да тако очишении зде Твоего покрова достойни будем и с горящими светильники добродетелей в Страну Небесную прейдем невозбранно, идеже сподобимся поклонитися Тебе, Пречистая Госпоже, славяще избравшую и возвеличившую Тя Пресвятую Троицу, Отца и Сына, и Святаго Духа во веки веков. Аминь.

Молитва вторая

Пресвятая Богородице Дево Владычице, высшая Ангел и Архангел и всея твари Честнейшая! Услыши нас, молящихся Тебе, и яви милость Твою на людех Твоих. Помяни, Всемилостивая Госпоже, предстоящия люди и помилуй их и нас по множеству милости Твоея: сокровища их исполни всякого блага, супружества их в мире и единомыслии соблюди, младенцы воспитай, юность настави, старость поддержи, малодушныя утеши, расточенныя собери, прельщенныя вразуми, стуждаемыя от духов нечистых свободи, плавающим сплавай и путешествующим спутешествуй, вдовицам предстани, сирых защити, плененныя избави, недугующия исцели, на судищи и в рудах, и в заточениих и в горьких работах, и во всякой скорби и нужде, и в обстоянии сущих облегчи, восстави и помилуй. Изряднее же Церковь Сына Твоего соблюди и сохрани в долготу дний. Ты бо еси, Госпоже, Надеждо наша и Заступнице всех притекающих к Тебе и Твоея святыя помощи просящих. Тем же Всечестный образ Твой и рукою Твоею Держимаго Вседержителя видяще на иконе, радуемся грешнии, с умилением припадающе и с любовию сей образ целуем, чающе, Госпоже, Твоими святыми Богоприятными молитвами сподобитися и небесныя бесконечныя жизни, и непостыдно стати в день судный одесную Сына Твоего и Бога нашего, славяще Его купно со Безначальным Отцем и Пресвятым, и Благим, и Животворящим Духом во веки веков. Аминь.

Молитва третья

Приидите, людие Российстии, преславно и православно ублажим Преблагословенную и Пречистую Марию Деву, в Баре граде благодать Свою издревле выну явившую, православныя люди Подольския земли от агарян и сарацын свободившую, православную веру в пленении латинстем сохранившую. К кому убо прибегнем, аще не к Тебе, Владычице! Кому принесем слезы и воздыхания, аще не к Тебе, Пресвятая Богородице! Не имамы бо иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Небесная Царице, Дево Пречистая, Лествице к Небеси, святое Вместилище Слова Божия, прибежище верным и избавление, достоянию Твоему помощь и защищение, скорбящим Подательнице вечнаго радования, иноков богомудрых возведение к горнему Царствию. Ты бо, яко имущая державу непобедимую, злую дерзость латинскую отмстила еси, иезуитское и униатское неправоверие в веру православную обратила еси, верою имя Твое всехвальное призвавших отцев наших спасла еси и покрыла их святым омофором. Не отврати и ныне Рабы Твоя тщи. Тя бо едину надежду имамы; избави люди Твоя присно и град и обитель, юже избрала еси Себе местом проявления благодати Твоея, и Подольскую землю и вся православныя христианы от искушений, от пагубных, душевредных учений, от неверия, развращения и погибели вечныя, и от всякаго лютаго обстояния, и наветов врагов Церкви Твоея православныя, и до ныне тайно и неустанно сеющих скверныя плевелы на доброй, от века православной ниве Подольской; аще бо не Ты предстояла молящи, кто бы избавил веру отцев наших от толиких бед, кто бы и нас сохранил до ныне свободны? Мы же преблагому Твоему заступлению о нас радующеся, избавльшеся от злых, благодарственно да восписуем Ти и да зовем Ти: Радуйся, Невесто Неневестная.

Величание

Величаем Тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и чтим Образ Твой Святый, имже точиши исцеления, всем с верою притекающим.

Барская икона Пресвятой Богородицы

Барская икона Пресвятой Богородицы

Барская икона Пресвятой Богородицы

Плейкаст «Барская икона Божией Матери.»

http://www.playcast.ru/view/1987036/295343a4995a9894a792eb71...

Барская икона Пресвятой Богородицы

Барская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой БогородицыБарская икона Пресвятой Богородицы


Источник →

Опубликовал , 13.10.2017 в 20:58
Статистика 1
Показы: 1 Охват: 0 Прочтений: 0

Комментарии

Показать предыдущие комментарии (показано %s из %s)
Показать новые комментарии
Читать

Поиск по блогу

Люди

17 пользователям нравится сайт vladimir7.mirtesen.ru

Последние комментарии

Валерий Чкалов
hilka бу
Лучше не определить то , чем занят весь мир. Мудрый человек.
hilka бу «МЫ ЗАХВАЧЕНЫ ЧЕПУХОЙ И БЕЗУМИЕМ»
hilka бу
Владимир Волошин
И мне он нравится!
Владимир Волошин Доклад митрополита Илариона на Всемирном Совете Церквей "взорвал” зал.
hilka бу